BJELOVAR U PROLJEĆE 2023. KREĆE U IZGRADNJU BUŠOTINE ZA KORIŠTENJE GEOTERMALNE ENERGIJE

Grad Bjelovar je dobio sredstva iz EEA i norveških grantova iz programa „Energija i klimatske promjene“.

Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske. Grad Bjelovar prijavio je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvario potpore za infrastrukturne radove na bušotini. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers sa Islanda te Termama Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.468.743,62 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.300.000,00 €. Projekt će se provoditi od 24. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Danas, 6. prosinca 2022. godine održana je početna konferencija na kojoj je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak istaknuo kako je ovo revolucionarni projekt za Bjelovar. „Imamo geotermalnu energiju i trebamo je znati iskoristiti. Iako još uvijek za sigurnošću ne znamo što ćemo naći i rizici postoje, isplati se. Ukoliko ovaj projekt uspije u potpunosti, on otvara novih 5 do 7 bušotina na području grada, s kapacitetom od 30 do 40 mW topline, što bi bilo dovoljno za grijanje cijelog dana. Na duži niz godina, ovaj rizik je beznačajan u odnosu na benefite koje dobivamo. Ovo je prvi projekt u Hrvatskoj u kojem javni novac ulazi u područje geotermalne energije s velikim doprinosom lokalnoj zajednici. Danas stvaramo budućnost i jednim malim projektom stvaramo veliku priču koja će imati veliki utjecaj na zelenu tranziciju cijele Hrvatske.“

Hafsteinn Helgason, EFLA Consulting Engineers istaknuo je kako će Bjelovar imati pomoć njihovih iskusnih stručnjaka na ovom projektu. „Zajedničkim timskim radom moramo iskoristit blaga koja imate. Jednom kada počnete koristi geotermalnu energiju, ona će vam promijeniti stil života. Na Islandu se 95% kućanstava grije pomoću geotermalne energije . Svakako iskoristite geotermalnu energiju i za industriju kako bi imali cjelogodišnje prihode. „

„Budućnost geotermalne energije je jedna od bitnih karakteristika i mogućnosti koje Hrvatska mora bolje i učinkovitije razvijati. U budućnosti nas čekaju značajna ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi bili samostalni i ostvarili značajne uštede. Europa svim svojih ulaganjima predviđa smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima do 2030. godine na 43%, a do 2050. godine ispod 6%. Hrvatska za to ima velike potencijale“, kazao je Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar. Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Darko Fridl je naglasio: „U samom početku implementacije ovog projekta Ministarstvo kao upravitelj programa želi uspješnu provedbu tijekom koje će pružiti maksimalnu podršku kako bi sam projekt uspješno okončao.“

„Geotermalna energija dobiva na vrijednosti i važnosti upravo u aktualnom trenutku snažnog rasta cijena svih energenata u svijetu, čije posljedice osjeća i Hrvatska. S obzirom da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja bogata geotermalnim izvorima vrlo visokih temperatura, fokus u postizanju ciljeva Zelenog EU plana trebao bi u značajnoj mjeri biti upravo u geotermalnoj energiji. Ovaj slabo iskorišteni prirodni potencijal dugoročno Republici Hrvatskoj može donijeti značajne gospodarske benefite i stvoriti temelje energetske održivosti“, kazao je Tomislav Đurić iz Energetskog instituta „Hrvoje Požar“.

„Zajedničkim dogovorom država donatora odabrali smo Hrvatsku jer joj prioritet treba postati korištenje geotermalne energije. Svi smo jedna Europa koja mora postati zelenija, a ozelenjivanje svake države članice automatski čini Europu zelenijom. U to je uključena i Hrvatska. Znamo kako diversificirati energiju, a Bjelovar ima potencijal za ostvarivanje svih ciljeva“, rekao je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg.

Projekt ima za cilj povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe. Ciljevi će se ostvariti kroz izvođenje infrastrukturnih radova (građevinski, naftno-rudarski) na bušotini Korenovo GT-1 s ciljem eksploatacije geotermalne energije, s krajnjim planiranim kombiniranim korištenjem proizvedene energije (daljinsko grijanje i komercijalno korištenje). Geotermalna energija dobivena iz bušotine koristit će se u toplinarske svrhe za snabdijevanje planiranog bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu toplinskom energijom, zatim buduće Poslovne zone Korenovo i buduće planirane stakleničke poljoprivredne proizvodnje na području Velikog Korenova.

Kontakt za medije: Nives Polovina Barun, 099/4712-244

Više o grantovima možete pronaći na web stranicama.
EEA Grants | Energija i klimatske promjene
Home | EEA Grants

ZAJEDNO ZA ZELENU, KONKURENTNU I UKLJUČIVU EUROPU
Projekt „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,3 mil. EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.

Sadržaj ove podstranice je izrađen uz financijsku potporu Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.
Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Bjelovara te Projektnih partnera Termi Bjelovar d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Podijeli s prijateljima!