„GRAD BJELOVAR – PIONIR GEOTERMALNE ENERGIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ“

Grad Bjelovar je dobio sredstva iz EEA i norveških grantova iz programa „Energija i klimatske promjene“.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske. Grad Bjelovar prijavio je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvario potpore za izradu tehničke dokumentacije. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te Termama Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 309.320,04 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 258.251,29 €. Projekt će se provoditi od 24. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Danas, 4. listopada 2022. godine održana je početna konferencija na kojoj je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak istaknuo kako će ovaj projekt imati veliki utjecaj, ne samo na Bjelovar, već i na način na koji koristimo geotermalnu energiju u Hrvatskoj i njezin potencijal. „Ovaj projekt privući će mnoge investicije u Bjelovar, stvoriti ga konkurentnim i otvoriti nova radna mjesta. Vjerujem u geotermalni potencijal sjevera Hrvatske. Svi pokazatelji govore da su oni iznimni, ali nemamo znanja za brzu implementaciju. Zato imamo partnere s Islanda koji će nam prenijeti znanje i dobre prakse. Bjelovar je jedini grad koji je za sada dobio sredstva za izradu dokumentacije i za infrastrukturne radove za izradu bušotine kako bi proveli ovaj projekt.“

Hafsteinn Helgason, EFLA Consulting Engineers istaknuo je kako jednom kad započnemo s korištenjem geotermalne energije, osjetit ćemo razliku jer će ona biti naša. „Bit ćete neovisni i ovo je prilika za novu eru u Hrvatskoj. Uz dugu tradiciju nafte i plina i iskustva u bušotinama, imate potencijal za kvalitetnu provedbu ovog projekta, ali i potencijal za razvoj proizvodnje cijevi i magnezija.“

„Pripremnom bušotinom smo na 505 metara dokazali da postoje potencijali geotermalne energije gdje se pokazalo da postoje izvori na 30 stupnjeva s protokom od 8 litara vode u sekundi. Sljedeća bi trebala biti na 1.500 metara s potencijalima između 60 i 70 stupnjeva s protokom između 25 i 27 litara vode u sekundi. Benefiti koje ćemo dobiti su nesagledivi i veliki iskorak prema neovisnosti o energiji“, kazao je Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar.

Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Lovre Karamarko istaknuo je kako ovaj projekt ima potencijal, suradnju i perspektivu „Ovaj program je omogućio priliku da realiziramo ovaj projekt. Zajednička suradnja svih dionika iznimno je kvalitetna, stručna i tehnička, a bilateralna je od velike važnosti kako bismo dobili znanja i iskustva. Siguran sam da nas očekuju visoki rezultati.“

Energetski institut „Hrvoje Požar“ više od 15 godina pruža podržku lokalnim zajednicama u identificiranju potencijala geotermalne energije i pripremi budućih projekata kako bi ona iskoristila. „U svjetlu novih energetskih politika, potrebno je da se ovaj sektor ozeleni. Geotermalna energija tu pruža ogromne mogućnosti, kao i mogućnosti za popratni razvoj cjelokupnog gospodarstva“, istaknula je dr.sc. Sanja Živković.

„Spremni smo dati odgovarajuće resurse i pružiti potporu i partnerstvo. Na taj način smo sigurni da će dan novac biti dobro utrošen. Ovaj projekt koji će se širiti dalje, prvi je korak u zajedničkoj suradnji“, rekao je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg.

Nakon izrađene dokumentacije pristupit će se izradi bušotine s instaliranim kapacitetom za proizvodnju geotermalne energije. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe. Svrha projekta jest proizvodnja energije s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnošću opskrbe kroz izradu tehničke dokumentacije koja je potrebna kako bi se došlo do faze izgradnje bušotine te eksploatacije/proizvodnje geotermalne energije.

Više o grantovima možete pronaći na web stranicama.
EEA Grants | Energija i klimatske promjene
Home | EEA Grants

ZAJEDNO ZA ZELENU, KONKURENTNU I UKLJUČIVU EUROPU
Projekt „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 258,2 tis. EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.

Sadržaj ove podstranice je izrađen uz financijsku potporu Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.
Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Bjelovara te Projektnih partnera Termi Bjelovar d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Podijeli s prijateljima!