NA STUDIJSKOM PUTOVANJU NA ISLAND RAZMIJENJENA VRIJEDNA ZNANJA I ISKUSTVA O GEOTERMALNOJ ENERGIJI

Grad Bjelovar je dobio sredstva iz EEA i norveških grantova iz programa „Energija i klimatske promjene“.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske. Grad Bjelovar prijavio je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvario potpore za izradu tehničke dokumentacije. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te Termama Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 309.320,04 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 258.251,29 €. Projekt će se provoditi od 24. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

U sklopu provedbe projekta organizirano je studijsko putovanje u Reykjavik kod projektnih partnera jedne od zemalja donatora, islandske tvrtke EFLA hf. Cilj posjeta bio je razmjena iskustava i znanja te primjeri dobre prakse iskorištavanja geotermalne energije. Geotermalni potencijali, za koje je nedavno i Grad Bjelovar izradio studiju, bili su glavna tema studijskog putovanja na Island.

Početkom svibnja predstavnica projektnog tima Grada Bjelovara, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Kristina Kocur, i voditeljica projekta Anita Košar Ulemek ispred tvrtke Logička matrica d.o.o. boravile su na Islandu gdje su posjetile EFLA Consulting Engineers, te OR Reykjavík Energy, koja je elektroenergetska i komunalna tvrtka u vlasništvu tri općine, a djeluje kroz svoje tri podružnice za pružanje usluga kućanstvima, poduzećima i ustanovama. Obišle su sjedište podružnice Orka náttúrunnar (Nature Energy), unutar Geotermalnog Parka površine 130 hektara, kao i elektranu Hellisheðir koja je trenutno druga po veličini geotermalna elektrana u svijetu i najveća na Islandu, instalirane snage 400 MW toplinske i 300 MW električne energije. U elektrani se nalazi postrojenje za pročišćavanje zraka koje Carbfix metodom čisti oko 75% sumporovodika i oko 30% ugljičnog dioksida koji su otopljeni u geotermalnoj vodi, te CO2 dalje koristi i prodaje na tržištu različitim industrijama.

Geotermalna područja unutar samog grada i dalje su važan izvor energije za njegove stanovnike. Deset bušotina u geotermalnom području doline Laugardalur, od kojih se svaka nalazi ispod struktura od nehrđajućeg čelika, i iz kojih se ponegdje diže para iz ispušnih otvora, opskrbljuje glavni grad i okolna predgrađa s 8% njegovih potreba. Kocur i Košar Ulemek su obišle i drugo geotermalno područje unutar grada, u dolini Elliðaár, koje opskrbljuje s daljnjih 3% energije. Ukupno 11% sve tople vode potrošene u Reykjavíku dolazi iz tih bušotina unutar grada.

Kako bi dobili uvid u primjere iskorištavanja geotermalne energije u poljoprivredi posjetile su plastenik Friðheimar Tomato Farm. Farma koristi geotermalnu energiju, za grijanje plastenika i proizvodnju električne energije potrebne za umjetna svjetla te sustav kontrole klime za uzgoj rajčica i krastavaca tijekom cijele godine. Unutar samog plastenika nalazi se restoran u kojem sjedi u okružuju rajčica. Površine pod plastenicima pokrivaju 120 hektara, a godišnje ih posjeti 270 tisuća turista.

Osim obilaska gejzira i prirodnih fenomena kojima Island obiluje, zbog svoje specifične geološke građe, održani su sastanci u sjedištu EFLE, te su razmijenjena iskustva i znanje s članovima projektnog tima koji su dobili odgovore na pojedina pitanja s kojima se trenutno susreću vezano za izradu tehničke dokumentacije koja prethodi samom bušenju kako bi razvijali utvrđene potencijale.

Nakon izrađene dokumentacije pristupit će se izradi bušotine s instaliranim kapacitetom za proizvodnju geotermalne energije. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe. Svrha projekta jest proizvodnja energije s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnošću opskrbe kroz izradu tehničke dokumentacije koja je potrebna kako bi se došlo do faze izgradnje bušotine te eksploatacije/proizvodnje geotermalne energije.

Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Bjelovara te Projektnih partnera Termi Bjelovar d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Više o grantovima možete pronaći na web stranicama.
EEA Grants | Energija i klimatske promjene
Home | EEA Grants

ZAJEDNO ZA ZELENU, KONKURENTNU I UKLJUČIVU EUROPU

Projekt „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 258,2 tis. EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.

Sadržaj ove podstranice je izrađen uz financijsku potporu Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.
Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Bjelovara te Projektnih partnera Termi Bjelovar d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

Podijeli s prijateljima!